Човечеството за момента не е в състояние да се защити от потенциално опасен за Земята астероид.
Това изтъква съветникът на президента Обама по въпросите на Космоса Джон Холдрън на брифинг в Центъра за космически полети в НАСА.

Ние влагаме все повече ресурси в търсенето на потенциално опасни астероиди с големи размери и неотдавна получихме нагледен пример с падането на Челябинския метеорит колко е сложно решаването на този проблем, коментира ученият.

НАСА проучва как да използва ядрени оръжия при заплаха от астероид

НАСА проучва как да използва ядрени оръжия при заплаха от астероид

Компютърни симулации показват, че успешно може да бъде проведена

По думите му, падането дори на неголям метеорит, който не попада в известните категории с опасности, би предизвикал взрив с мощност 400-500 килотона тротилов еквивалент, засягайки хиляди души и причинявайки сериозни икономически щети.

Челябинският и Тунгуският метеорит от 1906 година показаха, че падането на подобни обекти е много рядко, но все пак се случва. С Тунгуския метеорит ни провървя, по думите на Холдрън, но нямаме гаранции, че подобни катастрофи винаги ще стават над ненаселени територии.

По думите му именно затова мисията ARM - Asteroid Redirect Mission, е създадена и за да защити Земята от такива заплахи.

През 2010 година президентът Обама постави на НАСА задачата до 2020 година да организира експедиция до астероид, като именно по този повод НАСА създаде Asteroid Redirect Mission. В рамките на програмата се планира достигането до астероид, прихващането му, или изменянето на неговата орбита.

През март 2015 година експертите от НАСА решиха да акцентират усилията си върху втората възможност, тъй като тя има повече научни плюсове, включително изучаване на възможностите за промяна курса на астероида.