Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята покрай комуникационните ни сателити, съобщават от обсерватория „Звездно общество - IAU А79".

Откритият едва вчера следобед астероид 2015 VY105 мина много близо до Земята тази нощ в 4.40ч. българско време. Тялото беше открито само 15 часа преди сближението. Това е най-близко преминалият до Земята познат ни астероид.

Тялото, което е в размер между 4м и 9м прелетя със скорост от над 65 000 км/ час, само на около 28 800 км от нашата планета. Веднага след регистрирането му се появиха дори и съмнения, че астероидът може да се сблъска със Земята. Това изненада дори и астрономите, които макар и трудно успяха да проведат допълнителни наблюдения и изчислят по-точно неговата орбита.

През нощта астероидът стана ярък, но неговото много бързо движение практически не позволи да бъдат получени точни оценки за местоположението му на небето и по-добро определяне на орбитата.

Все още не е ясно дали небесното тяло не е засегнало някой от комуникационните ни сателити, които са приблизително на същата височина над Земята.

По изчисления на астрономите от "Звездно общество А79" скалата се е движила покрай екватора, преминавайки на 39 200 км от София по пътя за точката на най-голямото си сближение, което беше в региона около Хавайските острови.

Само три по-малки отломки са преминавали в по-голяма близост, но са изгаряли в атмосферата. За сравнение широко дискутираният астероид Apophis ще мине на 31 300 км от Земята през 2029г.