Некском България планира инвестиции за над 20 милиона евро до края на 2009 година, съобщиха от компанията. Средствата ще бъдат изразходвани за осигуравяне на национално WiMAX покритие, заемане на минимум 10% от пазарите на фиксирани телефонни и на широколентови услуги, както и въвеждане на мобилни WiMAX услуги (802.16e) в цялата страна.

Непосредствената подкрепа в развитието на оператора идва от Intel Capital и MCI Management.

WiMAX инвестицията от Intel и MCI е една от първите в Източна Европаи от голямо стратегическо значение за Некском и за всички български потребители на високоскоростен интернет", каза Емил Николов - съосновател и изпълнителен директор на Nexcom Telecommunications.

Intel, от своя страна, вярва, че WiMAX има голям потенциал в България.

"Инвестицията ще предостави на българите лесен достъп до широколентов интернет, който ще подпомогне повишаването на тяхната конкурентноспособност на глобализирания пазар на труда. В същото време, на макроикономическо ниво, наличието на WiMAX в България може да бъде и конкурентно предимство за привличането на допълнителни инвестиции в страната," каза Марчин Хейка, директор стратегически инвестиции за Централна и Източна Европа в Intel Capital.

През следващите девет месеца Некском планира да осигури национално покритие в България и да предложи търговски услугите във всички градове с население над 50 хиляди души. Този месец компанията отбелязва първата година от старта на WiMAX мрежата си в България, която в момента покрива над 10 града.

Некском притежава WiMAX лиценз в честотния обхват 3,5GHz, а наскоро получи и такъв в обхвата 26 GHz, който служи основно за разходно-ефективно изграждане на опорна мрежа за връзка с базовите станции, предоставящи услугите по стандарта WiMAX, както и за изграждане на свързаност към клиенти с високи изисквания за скорост и капацитет.

Източник: technews.bg