интернетУслугата Netflix, предлагаща гледане на поточно видео по интернет, е най-големият консуматор на интернет трафик в рамките на Съединените щати и Канада. Това показват резултатите на изследване на Sandvine Inc., цитирано от kaldata.com.

Поточното видео на Netflix запълва 30% от входящия пиков трафик и 22% от общия, който използват потребителите на онлайн услуги. През миналата година процентите за пиковия трафик са били 21, което означава, че трафикът е скочил с близо 50%.

Около една четвърт от домакинствата в САЩ са абонирани за услугите на Netflix, но генерираният от тях трафик е много по-голям от този, който използват останалите потребители, които употребяват мрежата за разглеждане на сайтове, проверка на електронна поща и занимания в социалните мрежи. Netflix предлага гледане на филми и телевизионни предавания онлайн, което се осъществява срещу заплащане.

Другите компании, които са специализирани в предоставянето на видеоуслуги дори не могат да се доближат по консумация на интернет ресурси до Netflix. Порталът YouTube, който доскоро беше сред най-натоварените сайтове, сега е отговорен за едва 11% от всичкия пиков трафик и 8.2% от общия.

Единствената услуга, която се доближава до Netflix по консумация на ресурси е свободното споделяне на файлове между отделни потребители. При него се консумират 21.6% от общия трафик.