Социалните мрежи имат предразсъдъци спрямо фактите и създават "вирус от лъжи", който заплашва всички демокрации, заяви носителката на Нобелова награда за мир Мария Реса, цитирана от "Гардиън".

На форум в Австралия Реса, един от най-изтъкнатите филипински журналисти, каза още, че платформите на социалните медии "манипулират съзнанието ни коварно, създавайки алтернативни реалности и правейки невъзможно за нас да мислим бавно".

Според нея съсредоточаването само върху модерирането на съдържанието в социалните мрежи отвлича вниманието, а алгоритмите, които те използват за популяризиране, се нуждae от цялостна промяна.

Проучване: Facebook и Instagram събират данни от потребители под 18 г.

Проучване: Facebook и Instagram събират данни от потребители под 18 г.

Въпреки обещанията им, че ще ограничат подобни действия

Реса обвини технологичните компании, че злоупотребяват с аргументите за свобода на словото. "Става въпрос за свобода на достигане, а не за свобода на словото", допълни тя.

"Има нещо фундаментално сбъркано в нашата информационна екосистема. Защото платформите, които доставят фактите, всъщност са пристрастни към фактите", посочи журналистът.

Миналия месец Мария Реса получи Нобеловата награда за мир заедно с руския журналист Дмитрий Муратов за "смелата им борба за свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир".

През 2012 г. тя става съосновател на новинарския уебсайт Rappler, един от най-популярните новинарски канали във Филипините, известен с това, че критикува администрацията на президента Родриго Дутерте.