Нобеловата награда за мир за 2021 г. беше присъдена на главния редактор на независимия руски вестник "Новая газета" Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса, съобщиха от Нобеловския комитет. 

Те бяха удостоени с Нобеловата награда за "усилия по защитата на свободата на словото, което е предпоставка за демокрация и траен мир". Носителите на престижната награда на стойност 10 млн. шведски крони (1,14 млн. долара) бяха обявени в Норвежкия Нобелов институт в Осло. Те са били избрани от 329 кандидати.

"Г-жа Реса и г-н Муратов получават Наградата за мир за смелата им борба за свобода на словото във Филипините и Русия. В същото време те са представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по-неблагоприятни условия", се изтъква в прессъобщението за връчването на Нобеловата награда за мир.

"Новая Газета" настоява за правосъдие за убитата на рождения ден на Путин Анна Политковская

"Новая Газета" настоява за правосъдие за убитата на рождения ден на Путин Анна Политковская

15 години от убийството на журналистката

"Демократичните общества предотвратяват войни и конфликти, това е най-добрата защита, която обществата биха могли да изградят срещу войни и конфликти. Но няма демокрация без свобода на словото", подчерта Берит Райс-Андерсен, ръководителка на Норвежкия Нобелов комитет.

"Това са много смели, изключителни журналисти, награждаването им илюстрира какво означава да си журналист и как свободата на словото може да се използва дори в много трудни, ограничени условия", изтъкна още тя, коментирайки имената на лауреатите.

Комитетът уточни, че Муратов, който е съосновател през 1993 г. на независимия вестник "Новая газета" и е негов главен редактор в продължение на 24 години, от десетилетия защитава свободата на словото в Русия при все по-предизвикателни условия.

"Свободната, независима и базирана на факти журналистика служи за защита от злоупотреба с власт, лъжи и военна пропаганда", изтъкват знаково от Нобеловия комитет в имплицитна препратка към режима на Путин.

"Без свобода на изразяване и свобода на медиите ще бъде трудно успешно да се спомогнат братството между народите, разоръжаването и по-добрият световен ред да успеят в наше време", добавят от комитета.

В интервю за популярния "Телеграм" канал "Подьом" Муратов каза: "Смея се. Изобщо не очаквах това. Тук е лудост."

Той нарече наградата "възмездие за руската журналистика, която сега е репресирана".

Главният редактор на "Новая газета" беше поздравен от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който отбеляза лукаво: "Той упорито работи в съответствие със собствените си идеали, отдаден им е, талантлив е, смел е."

"Новая газета" е най-независимият вестник днес в Русия и се отличава с фундаментално критично отношение към властите. Базираната на факти журналистика на вестника и професионалната му почтеност го превърнаха във важен източник на информация по много теми в руското общество, които рядко се споменават от други медии, заяви комитетът.

За "Новая газета" работеше Анна Политковская, която беше застреляна на рождения ден на Владимир Путин през 2006 година. Тя е един от шестте убити журналисти, работили за изданието. 

Известен журналист във Филипините осъден на затвор

Известен журналист във Филипините осъден на затвор

56-годишната Реса и нейният новинарски сайт Rappler са подложени на проверки

Мария Реса, която е съосновател на новинарския сайт Rappler, беше похвалена за използването на свободата на изразяване, за да "разкрие злоупотреба с власт, използване на насилие и нарастващ авторитаризъм в родната си страна, Филипините".

В излъчване на живо от Rappler, Реса каза, че е "в шок".

Тя изтъкна, че победата ѝ показва, че "нищо не е възможно без факти... свят без факти означава свят без истина и доверие".

Нобеловата награда за мир има за цел да почете човек или организация, които "са свършили най-многото или най-добрата работа за братство между народите".

Миналата година победител беше Световната програма на ООН по прехраната (WFP), която беше отличена за усилията си за борба с глада и подобряване на условията за мир.

Предишният лауреат от Русия на Нобеловата награда за мир беше Михаил Горбачов. Той я получава през 1990 г. Големият учен и дисидент от времето на СССР Андрей Сахаров е единственият друг руснак, получавал Нобеловата награда за мир.

Нобеловата награда за мир през 2019 г. година получи премиерът на Етиопия Абий Ахмед Али, чието мирно споразумение с Еритрея сложи край на 20-годишна военна безизходица след пограничната им война в периода 1998-2000 г.

Бившият президент на САЩ Барак Обама спечели наградата през 2009 г. за "изключителните му усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите".

Други бележити победители са бившият президент на САЩ Джими Картър (2002 г.); пакистанската активистка за детско образование Малала Юсуфзай (споделена през 2014 г.); Европейският съюз (2012 г.); ООН и нейният генерален секретар по това време Кофи Анан (споделена през 2001 г.); Майка Тереза ​​(1979 г.) и др.

В понеделник започна седмицата на Нобеловите награди.

Нобеловата награда за медицина за 2021 г. беше връчена на американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян за откриването на рецептори за температура и допир.

Нобеловата награда за физика за 2021 г. получиха американецът Сюкуро Манабе, германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи за работата им по разбирането на сложни системи като климата на Земята.

Нобеловата награда за химия за 2021 г. за 2021 г. беше присъдена на германеца Бенямин Лист и американеца от британски произход Дейвид Макмилан за развитието на асиметричната органокатализа.

С Нобеловата награда за литература за 2021 г. беше удостоен писателят от Танзания Абдулразак Гурна.  

Нобеловата наград за икономика ще бъде връчена в понеделник.

Шведският индустриалец Алфред Нобел създава наградите в завещанието си, написано година преди смъртта му през 1896 г.