Известният филипински журналист Мария Реса е осъдена на затвор за клевета. Според неправителствени организации случаят бележи опасен удар върху медийната свобода във Филипините под управлението на Родриго Дутерте, информира АФП.

56-годишната Реса и нейният новинарски сайт Rappler са подложени на проверки след публикуването на истории, които критикуват политиките на Дутерте, включително и войната му срещу наркотиците, която отне живота на хиляди хора.

Дутерте плаши с военно положение нарушителите на блокадата

Дутерте плаши с военно положение нарушителите на блокадата

Засилени мерки за сигурност бяха задействани срещу пандемията

Бившият журналист на Си Ен Ен е заплашена от 6 г. затвор. Случаят привлече международно внимание. Не е ясно колко години ще лежи в затвора, ако присъдата бъде потвърдена.

Съдия Райнелда Естасио-Монтеса пусна Реса под гаранция, докато присъдата се обжалва.

"Ще се противопоставим на всякакви атаки срещу медийната свобода", закани се Реса пред журналисти след осъждането й в Манила и добави, че "не се страхуват, защото ако не използваме правата си, ние ще ги изгубим".

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Около половината от населението от 105 милиона души е под карантина

Днешното съдебно решение произлиза от случай от 2017 г., когато бизнесмен внася жалба срещу история на Rappler от пет години по-рано за предполагаеми връзки на бизнесмена с тогавашния съдия на топ съда на Филипините.

Реса, която стана "Личност на годината 2018" на списание "Тайм", не е написала статията и разследващите първоначално отхвърлиха твърденията на бизнесмена.

Но по-късно прокуратурата внесе обвинения срещу нея и Рейналдо Сантос, бившият журналист на Rappler, който е написал материала. Те са обвинени по спорен закон за киберпрестъпност, който атакува престъпления в интернет пространството като детска порнография и киберсталкинг (използване на интернет за маниакално преследване и тормоз).

Сантос също е признат за виновен и е пуснат по гаранция.

От правителството на Дутерте уверяват, че случаят не е политически мотивиран и че властите прилагат закона, дори и срещу журналисти.

Но неправителствени организации заявиха, че повдигнатите обвинения в клевета с поредица от данъчни случаи срещу Rappler и решението на правителството да отнеме разрешителното на новинарския сайт граничат с държавен тормоз.

Преди месец националните регулатори спряха топ националната медия ABS-CBN, която в продължение на години е заплашвана от Дутерте.

Rappler и ABS-CBN широко отразяваха кампанията на Дутерте срещу наркоразпространението.