Филипинският президент Родриго Дутерте заплаши с военно положение, за да спре нарушаващите мерките срещу новия коронавирус, съобщи AsiaNews.it.

Президентът вече заплаши, че ще се разстрелват хората, които нарушават карантината. Той също предупреди, че няма да се толерира и ще се разглежда като сериозно престъпление тормозът над здравни работници.

Около половината от 110-милионното население в страната са под някои ограничения.

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Дутерте: Разстрел за нарушителите на карантината

Около половината от населението от 105 милиона души е под карантина

"Искам от всички вас малко дисциплина", настоя Дутерте във вчерашната си телевизионна реч. "Ако не ми вярвате, военните и полицията ще поемат ситуацията. Това е като военно положение. Вие избирате ", добави той.

За филипинците военното положение предизвиква спомени за най-мрачните години на диктатурата на Фернандо Маркос. Той управлява под военно положение от 1972 до 1981 година.

Днес само основни работници "на първа линия" могат да излизат свободно, както и да се пазаруват храна и лекарства. Мнозина обаче пренебрегнаха ограниченията и запълниха улиците и площадите. Те включват безработните, излизат да търсят работа всяка сутрин.

Досега във Филипините са регистрирани около 6 000 нови случая с коронавирус с малко под 400 смъртни случая. Очаква се обаче броят да се увеличи, защото властите започват да тестват повече хора.

От своя страна католическата църква помага на хората, които са най-засегнати от пандемията. Тя призова правителството да направи повече за работници в затруднение.

Снимка 476340

Източник: EPA/БГНЕС

"Силно искаме Министерството на труда и заетостта незабавно да предложи финансова помощ за всички засегнати работници, независимо дали от малки, средни и големи предприятия", каза Алминаза.