Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2021 г., съобщава "Ройтерс".

Престижното отличие им е връчено за откриването на рецептори за температура и допир.

Техните революционни открития ни позволиха да разберем как топлината, студът и механичната сила могат да породят нервните импулси, които ни позволяват да възприемаме и да се адаптираме към света около нас, заявиха от стокхолмския Нобелов комитет.

Те посочват, че придобитите знания се използват за разработване на лечение за широк спектър от болестни състояния, включително и при хронична болка.

Миналата година Джулиъс и Патапутян отново заедно спечелиха и престижната награда за неврология "Кавли" и наградата "Граници на знанието" на фондация BBVA.

От 1901 година до 2020 г. са присъдени 111 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 12 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

Нобелът за медицина връчен на трима учени за откриването на вируса на хепатит C
Обновена

Нобелът за медицина връчен на трима учени за откриването на вируса на хепатит C

Престижната награда ще бъде поделена между Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс

С връчването на Нобеловата награда за медицина започна ежегодната нобелова седмица.

Носителят на Нобеловата награда получава 10 милиона крони (1,1 милиона долара). През миналия месец бе съобщено, че паричната премия за Нобеловите награди ще бъде увеличена тази година от 9 на 10 милиона крони.

Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина поделиха трима учени - Харви Олтър, Майкъл Хoутън и Чарлз Райс, за откриването на вируса на хепатит C.