nokiaMicrosoft и Nokia, които обявиха стратегическото си сътрудничество още през февруари, вече са подписвали окончателно споразумение по въпроса. Ръководствата на двете компании обявиха, че са готови да работят усърдно, за да създадат „портфолио" на Nokia Windows Phone устройства за 2012 година, съобщи gsmreview.bg. Все още обаче има лека надежда, че някои от тях може да се появят на пазара през 2011 година.

Разработчиците на финландската компания са стартирали пренасянето на ключови приложения и услуги в Windows Phone - с акцент върху съдържащите карти приложения и тези, използвани за навигация.

На практика ще има „ глобален магазин за приложения с марка Nokia, който ще си взаимодейства с инфраструктурата на Windows пазара". Това е описано като единичен портал, в който разработчиците могат да предлагат приложенията си на потребителите на Windows Phone, Symbian и Series 40.

Има и потвърждение, че според условията на споразумението от Microsoft ще платят на Nokia голяма сума. Според gsmreview.bg, част от парите ще бъдат инвестирани в приключването на процеса на споделяне на интелектуална собственост между двете компании.