ХИВ У носителите на ХИВ-вируса е идентифициран загадъчен вирус, който намалява вероятността от заболяване от СПИН и смърт.

За 6 години, след заразяване с ХИВ, мъжете, в чиято кръв е открит и вторият вирус, известен като GBV-C, са умирали три пъти по-рядко от тези, които нямат вторична инфекция. Това пише научното списание New Scientist, в публикация, цитирана от електронното издание NEWSru.

Разбирането на това по какъв начин този вирус защитава от СПИН може да даде нов тласък в борбата с чумата на ХХ век, смята Джек Стейпълтон от университета в Айова, който е сред авторите на изследването. Готови сме да разгледаме този вирус още по-внимателно и да изучим биологията му, допълни той.

Вирусът GBV-C е открит преди 10 години. Първоначално се смяташе, че той предизвиква заболявания на черния дроб, тъй като има близка генетична връзка с вируса на хепатит С. След изследването на хиляди пациенти обаче, не е открита връзка между GBV-C и чернодробните заболявания или на други органи.

Парадоксално е, но всички са смятали първоначално, че вирусът може само да влоши състоянието на носителя на ХИВ. По-късно обаче започнаха да се появяват съобщения за странен феномен: при някои случаи се оказало, че GBV-C защитава носителя на инфекцията от развитие на заболяването. Резултатът бил толкова неочакван, че малцина му обърнали внимание.

Когато екипът на проф. Стейпълтон изследвал кръвта на носители на ХИВ за GBV-C, резултатите били поразителни: 18 месеца след заразяването резултатите при пациентите с GBV-C и тези без вируса в кръвта са били еднакви. Шест години по-късно обаче, разликите са удивителни. Живи са останали 75% от заразените, в чиято кръв има GBV-C, а от тези без него са останали 39%.

Тези резултати дават основание да се смята, че вирусът GBV-C е мощна защита от ХИВ, подобно на генетичните фактори, забавящи развитието на СПИН. Механизмът на действието му е все още неясен.