Компанията Facebook обяви, че има намерение да внесе промени в политиката си, предвиждащи потребителите да посочват в профилите си само истинските си имена, предадоха информационните агенции.

По-рано към компанията се обърнаха различни групи и активисти с настояване компанията да преразгледа намеренията си за въвеждане на толкова строги правила.

Във вторник Facebook съобщи, че ще тества нова система, при която потребителите ще могат да използват псевдоними при определени обстоятелства.

Уточнява се, че смекчаването на политиката на „истинските имена” е продиктувана от желание да се помогне на хората, които са били поставени в тежки ситуации – жертви на домашно насилие или на обществен присмех и тормоз.

Компанията обаче настоява потребителите, за които не са в сила подобни особени обстоятелства, да посочват истинските си имена.
Аргументът е, че когато хората присъстват в мрежата с имената си, техните думи и действия има много по-голяма тежест, отколкото ако се крият зад псевдоними.

Припомняме, през месец юли в медиите се появиха съобщения, че администрацията на социалната мрежа е блокирала акаунт на потребителка от Германия заради използване на псевдоним, като впоследствие е посочила истинското й име без да е получила съгласието й за това.