Tablet PCРаботата ви е свързана с делови срещи? По време на тези срещи трябва да си водите записки? Записките трябва спешно да бъдат изпратени по e-mail във вашата компания? Нямате проблем.

Новото устройство на Hewlett Packard - Compaq Tablet PC, замества листа и химикалката и открива много възможности за хората, работещи далеч от офиса да се възползват от предимствата на екрана с размери на стандартен лист, както и от възможностите за избор на начина на въвеждане на информацията и оперативните команди.

Това е ултрамобилен персонален компютър, който може да работи така, както работите вие. Това заяви по време на презентацията на новия продукт на НР Димитър Филипов, мениджър на Personal System Group на компанията. Tablet PC може да се използва едновременно като лаптоп, и като handheld-устройство, и като обикновен настолен компютър, допълни той.

Tablet PC комбинира предимствата на технологията на т. нар. цифрово мастило (създава ефект на изписване с мастило върху дисплея), на специално разработената операционна система Windows XP Tablet PC Edition и пълната функционалност на настолен компютър. Едновременно с това той е снабден с интерфейси за безжични комуникации, оптимизиран дизайн и функционалност за максимална преносимост.

Като се използва като таблет, Compaq Tablet PC работи с цифрово мастило, създавайки ефект на изтичане от електронната писалка върху екрана, подобно на писането с писалка върху хартия. Ако потребителят предпочита да работи по традиционния начин, той има на разположение лека и подвижна клавиатура и може безпроблемно да превърне таблета в ултрапреносим компютър.

10.4-инчовият TFT дисплей и дебелината от 0.8 инча, както и теглото от 1.4 килограма Compaq Tablet PC предлага такава производителност и функционалност, каквато потребителят очаква от всеки пълнофункционален ултра преносим компютър.

Процесорът е Transmeta Crusoe TM5800 1.0 GHz, предлагащ оптимална дълготрайност на батерията, която осигурява над 4 часа непрекъсната работа, графичната карта NVIDIA GeForce2 Go 100 осигурява изображения с висока резолюция, харддиск до 60 GB, вграден 802.11b интерфейс за безжични локални мрежи, RAM – 256 MB с възможност за разширение до 768 MB.

Дисплеят е изработен с дигитализираща технология, позволяваща често натискане и триене на написаното, гледане под различни ъгли и еднаква видимост отговре, отдолу и отстрани.

В добавка Compaq Tablet PC включва редица улеснения, като например програмируеми бутони и възможност чрез еднократен допир потребителят да има достъп до наличните програми, да навигира и скролира приложенията.

За съжаление, все още софтуерът не е пригоден за работа с български език, тепърва ще се разработват приложения за архитекти, дизайнери и всички, които работят с CAD-системи, каза още Димитър Филипов. Той изрази надежда, че в най-скоро време Compaq Tablet PC ще бъде снабден с Corel Draw.

Compaq Tablet PC ще бъде на българския пазар в началото на декември и ще струва около 1 500 долара.