Шефът на Google Ерик Шмит заяви, че заради технологични проблеми операционната система Chrome OS няма да се появи в нито един таблет или нетбук през 2010г, съобщи kaldata.com.

Компанията ще задържи пускането на „облачната" операционна система поне до началото на 2011 година. Шмит заяви, че Chrome OS в момента е "на няколко месеца от пускането си на пазара". По-точна дата на излизането й засега все още няма, но доскоро компанията възнамеряваше да пусне Chrome OS през ноември.

Така първите лаптопи и таблети на базата на Chrome OS може да се появят около пролетта на 2011 година. Сред вероятните производители са Acer, Asus, Hewlett-Packard, Lenovo и Toshiba

Шмит заяви, че операционната система ще може да работи на всякакви преносими устройства, тъй като е с отворен код. За основа е използван Ubuntu Linux, който в хода на работата е променен до неузнаваемост.

Говорейки за различията между Chrome OS и Android, шефът на Google заяви, че първата има повече "компютърна" функционалност, освен това е проектирана за устройства с клавиатура, а Android е насочена основно към сензорни смартфони. Той призна, че двете системи са сходни както по дух, така и по технологии.

Интернет гигантът не обяви точните причини за забавянето, но се смята, че забавянето вероятно е породено от желанието да се засили ориентацията на Chrome OS към таблетите с цел по-успешно конкуриране с Apple iPad и Samsung Galaxy Tab.