Обмисля се създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България. Възможността е обсъдена в рамките на срещата на премиера Огнян Герджиков с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН, Фабиола Джаноти. Това съобщават от "Дондуков 1".

Ще бъде разгледана и възможността за създаване на инкубатор за стартиращи фирми в София Тех Парк, в които да се използват нови технологии и иновации, разработени в ЦЕРН.

Участието на българските физици, математици и инженери във водещите научни и технологични проекти на организацията е от съществено значение за България и спомага за развитието на науката у нас. Това заяви по време на разговорите премиерът. Той очаква страната и в бъдеще да продължава да бъде пълноценен и активен партньор на ЦЕРН.

От своя страна Фабиола Джаноти потвърди силния ангажимент на България в организацията. Тя отчете, че приносът на България в ЦЕРН е голям, защото страната има отлични учени.

Джаноти коментира, че България е една от малкото балансирани държави, които освен че влагат средства в организацията, успяват да получат възможност да използват научните разработки на ЦЕРН под формата на индустриални продукти.

Герджиков бе запознат от Фабиола Джаноти е най-новите програми на ЦЕРН, които са насочени към гимназиалните ученици. Центърът тази година ще бъде посетен за две седмици от 24 ученици от различни страни. Има възможност сред тях да бъдат и деца от България.