Светът губи битката срещу електронните отпадъци, каза експерт на ООН в сряда, след като доклад установи, че 62 милиона метрични тона мобилни телефони и устройства са били изхвърлени на планетата само за една година - и това се очаква да се увеличи с една трета до 2030 г, предава "Ройтерс".

Електронните отпадъци се състоят от всички изхвърлени елементи, съдържащи електрически щепсел или батерия. Те могат да съдържат токсични добавки и опасни вещества като живак и представлява опасност за околната среда и здравето.

"Тези стоки често не са лесни за ремонт. Поради тази причина те лесно се превръщат в отпадъци и следователно генерирането на отпадъци в световен мащаб се увеличава", каза Кеес Балде, старши научен специалист за Програмата за устойчиви цикли в Института за обучение и изследвания на ООН (UNITAR).

"Нарастването на електронни отпадъци е по-ускорено от усилията за тяхното рециклиране... Ние просто губим битката."

През 2022 г. световното годишно производство на електронни отпадъци възлиза на 62 милиона метрични тона, което е с 82% повече от 2010 г. Генерирането на електронни отпадъци се увеличава с 2,6 милиона метрични тона годишно, което означава, че може да достигне 82 милиона метрични тона до 2030 г. .

Експертите на ООН отдават това увеличение на фактори, включително по-високо потребление, липса на възможности за ремонт, по-кратък жизнен цикъл на електрониката и неадекватна инфраструктура за управление на електронните отпадъци.

Балде отбеляза, че дори елементи, които са предназначени да намалят потреблението на енергия, като слънчеви панели, са допринесли за електронните отпадъци. През 2022 г. се оценява, че около 600 000 метрични тона фотоволтаични панели са били изхвърлени, каза Балде.

"Производителите имат отговорности по отношение на стандартизирането и гарантирането, че не подвеждат потребителя, така че продуктът, който произвеждат, не трябва да има кратък жизнен цикъл", каза Космас Лъкисън Завазава, директор на Бюрото за развитие на телекомуникациите в Международния съюз по телекомуникации (ITU), агенция на ООН.

"Мисля, че частният сектор трябва да си представи себе си като добър стопанин."

Химикалите в пластмасите - драстично повече, отколкото се смяташе досега

Химикалите в пластмасите - драстично повече, отколкото се смяташе досега

Открити са още 3000 химикала