Космическият кораб "Орион" се завърна на Земата. Той се приводни в Тихия океан, близо до Сан Диего, щата Калифорния, САЩ, в 19:40 ч. българско време неделя, съобщиха от НАСА. 

По предварителни данни не са регистрирани щети по кораба.

По-рано от обслужващата част на кораба се отдели модул, който  измерва нивото на радиация по време на полета.

Капсулата беше спусната с помощта на три парашута.

Припомняме, че космическият кораб беше изстрелян на 16 ноември от космическия център Джон Ф. Кенеди в щата Флорида с помощта на ракетата носител Space Launch System като част от първата фаза на програмата "Артемида" (Artemis).

Вторият етап ще включва прелитане на Луната на космическия кораб Orion с екипаж на борда.

Иън отложи мисията "Артемида 1" до ноември

Иън отложи мисията "Артемида 1" до ноември

Поредно отложено изстрелване

Третият ще включва кацане на астронавти на Луната и редовни пилотирани мисии.

До изтрелването на кораба през ноември се стигна обаче и след редица проблеми и отлагания. 

През октомври НАСА реши да отложи мисията "Артемида 1" до ноември, за да извърши допълнителни проверки на ракетата след Ураганът Иън.

На 28 септември НАСА обяви, че специалистите ще върнат ракетата и кораба в цеха за вертикален монтаж, за да ги предпазят от възможните последствия от урагана Иън, който впоследствие удари Флорида, където се намира стартовата площадка.

Отлагат нови опити за изстрелването на "Артемида"

Отлагат нови опити за изстрелването на "Артемида"

След вчерашния провал по технически причини

Първоначално изстрелването трябваше да се състои на 29 август, но по време на обратното броене експертите откриха изтичане на течен водород при зареждане на първата степен на SLS, поради което изстрелването трябваше да бъде отменено. На 3 септември специалистите отново се опитаха да изстрелят ракета, но отново беше отменено поради теч. Тогава стартът беше отложен за края на септември.

Програмата Artemis беше оповестена публично през септември 2020 г. Основната му цел е завръщането на американските астронавти на лунната повърхност 53 години след последната мисия, изграждането на окололунна станция и подготовката на условия за евентуална колонизация на Луната в бъдеще.

Според американските експерти от The Planetary Society НАСА разработва ракетата носител SLS и космическия кораб Orion в продължение на 17 години. За тези цели агенцията похарчи около 50 милиарда долара.