Никлас Зенстрьом и Янус Фриис, основателите на Skype, дадоха ново име на своята нова онлайн телевизионна услуга, която двамата разработват в момента и планират "да отворят вратите й", за да могат повече хора да тестват софтуера. Услугата поточно видео, чието кодово име беше "Проектът Венеция" (The Venice Project), вече официално се нарича Joost, заяви главният изпълнителен директор на компанията Фредерик де Вал, цитиран от ComputerWorld.bg.

Услугата, която в момента се тества от избрани групи потребители, дава възможност на клиентите да гледат телевизия на своите компютри, като предлага редица допълнителни Web функции като например чат и възможност за изтегляне на програми по заявка.

Joost планира да даде на повече хора да тестват софтуера, чиято сегашна версия е 0.8.
Вариантът за широката публика ще бъде пуснат през първата половина на тази година.

Приложението Joost обаче изисква значителен мрежов капацитет и може да се окаже проблем за Интернет потребители, които ползват широколентов достъп, но имат ограничения по отношение на обема месечен трафик.

Услугата "консумира" средно 320 MB по посока на клиента и 105 MB в обратна посока за около час гледане на онлайн телевизия. 105 MB по посока на сървъра на час е равно на около 256 Kbps скорост на обратния канал, или почти двойно повече от предлагания капацитет на обратния канал при повечето DSL услуги в Европа.

В документацията, дадена на бета тестерите, Joost предупреждава, че услугата "ще "изсмуче" 1 GB капацитет за 10 часа" и им обяснява как да излязат от приложението, за да са сигурни, че то не продължава да работи след като вече не гледат телевизията.