Нефункциониращият и неуправляем американски изследователски спътник UARS с тежест 6,5 тона ще влезе в плътните слоеве на атмосферата в края на септември или началото на октомври, пише електронното издание Нюз.Ру.

НАСА съобщава, че е възможно отделни негови отломки да не изгорят напълно и да рухнат на Земята. По-рано американската система за контрол на космическото пространство (NORAD) обяви, че останките от спътника ще паднат на Земята на 17 септември, като в зоната на риска попада Москва. Специалисти обаче определиха тези шансове като малки.

Според данни на НАСА около 26 неизгорели компоненти на спътника с обща маса 532 кг могат да паднат на повърхността на Земята, като територията, на която могат да бъдат разпръснати отломките, е около 800 км. Спътникът, който прекрати работа на 14 декември 2005 година, се следи от специалисти на Обединения център за космически операции в калифорнийската база Ванденберг.

НАСА обещава да обновява за местонахождението на 11-метровия апарат веднъж седмично до момента, докато за навлизането му в плътните слоеве на атмосферата не останат 4 дни. Специалистите на НАСА успокояват, че вероятността да загинат хора е изключително малка, както и да бъдат нанесени материални щети.

UARS (Upper atmosphere research satellite) беше пуснат в околоземна орбита през 1991 година от совалката Discovery. Основната му задача беше изучаването на горните слоеве на атмосферата и възникването на озоновите дупки.