Марс може да бъде колонизиран на разумна цена само при условие, че пътуването бъде еднопосочно и астронавтите, които пристигнат там, никога не се завърнат обратно на Земята.
В този случай разходите за експедицията ще се съкратят два пъти, а това е огромна икономия, дори за астрономическия американски бюджет. Това мнение изрази австралийският астробиолог Пол Дейвис, автор на книгата “Петото чудо: изследване на произхода и ценностите на живота”.

Този, който полети към Марс, няма да се върнe на Земята, пише той.
Горивото за отиване и връщане ще струва твърде много и цялата експедиция ще излезе около 750 млрд. долара. Това наистина е астрономическа сума и тя може да се намали на половина, ако не се налага астронавтите да се връщат обратно, пише електронното издание NEWSru.

Група учени и астронавти, изпратени на Марс с високотехнологична апаратура и малък ядрен реактор, могат да произвеждат кислород, вода и храна. На всеки две години, когато Марс се окаже на благоприятна орбита, НАСА може да попълва запасите на колонистите и да изпраща нови астронавти. Само по този начин ще може да се поддържа съществуването на хората на Марс.

Дейвис предполага, че американската космическа агенция тайно вече е обмислялa такава възможност. Той цитира свой американски колега, който се е подготвял за еднопосочен полет до Луната още преди началото на програмата “Аполо”.

Работя с млади хора, които са готови да полетят към Марс, дори и при такива условия. По-разумно би било обаче да бъдат изпратени по-зрели астронавти, по-голямата част от живота на които вече е преминал, коментира астробиологът.

Според него най-голямото препятствие по пътя на покоряването на Марс през 2030 година е именно стойността на експеримента. Президентът Джордж Буш не назова точна сума, но се смята, че за изследвания през следващите 5 години ще бъдат отделени 12 млрд. долара.