В следващите седмици на Земята могат да се появят първите пътешественици във времето.

И ако експериментът е на прав път, бъдещите поколения ще разберат това от учебниците по история, ще изчислят точния момент и чрез усъвършенстваната си технология да ни посетят, пише вестник "Дейли телеграф".

Физиците от цял свят чакат с нетърпение старта на Large Hadron Collider (LHC) - най-мощния ускорител на частици в историята, който струва 4.65 милиарда паунда (на снимката).

Очаква се устройството да помогне за получаване на нова информация за частиците и силите, действащи в Космоса, а така също и при възпроизвеждането на условията, възникнали след "големия взрив", от който е възникнала Вселената.

Професор Ирина Арефиева и докторът на физическо-математическите науки Игор Волович от Математическия институт "Стеклов" в Москва предполагат, че мащабният експеримент в ЦЕРН - европейския център по физика на частиците, намиращ се близо до Женева, може да доведе до появата на първата машина на времето в света, съобщава списание "Ню сайънтист".

Пускът на LHC, насрочен за началото на лятото, може да стане исторически момент, тъй като пътешествията във времето са възможни - ако те наистина са възможни - само в миналото, считано от момента на създаване на първата машина на времето.
Така 2008 година може да стане "нулева година" за пътуванията във времето, твърдят учените.

Идеята за пътешестване във времето се ражда, когато колегата на Албейрт Айнщайн, Курт Гьодел с помощта на теорията на относителността доказва принципната възможност за връщане в миналото.

След появата на неговата хипотеза през 1949 година много известни физици се опитват да я опровергаят, тъй като пътуването във времето подкопава принципа на причинността и заплашва с появата на парадокси: пътешественикът във времето може да се върне в миналото и да убие собствения си дядо, като така ще се окаже, че той самият не съществува.

Според руските учени, когато енергията на LHC бъде концентрирана върху субатомна частица (трилион пъти по-малка от комар), с тъканта на Вселената, която учените наричат пространство- време, може да се случат странни неща - тя може да се променя.

Гравитацията на Земята слабо изкривява пространство- времето, но LHC може да изкриви времето така, че то да се затвори в пръстен.
Подобно явление физиците наричат "затворена времеподобна крива" и то теоретически позволява да се върнем в миналото.

Тази схема прилича на теорията, предложена през 1988 година.
Тогава професор Кип Торн и негови колеги от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена демонстрират, че пространство-времевите тунели могат да отворят пътя за пътешестване във времето.

Руските учени се придържат към мнението, че LHC може да създава такива тунели и така да подсигурява пътуването във времето.
Разбрахме, че затворените времеподобни криви и пространство- времевите тунели могат да се появят при сблъсък на частици, обяснява проф. Арефиева.

Вероятно най-голямото, на което можем да се надяваме, е LHC да покаже признаци, че тунелите съществуват, смята д-р Волович.
Ако част от енергията при сблъсъците в ускорителя изчезнат, това може да се обясни с образуването на частици, които пронизват времето през тунела.

Източник: HiComm.bg