Радиоактивният изотоп полоний-210, за който се предполага, че е причинил смъртта на бившия шпионин от КГБ Александър Литвиненко, може да се купи онлайн само за 69 долара, плюс доставката, съобщават от TechNews.bg.

Фирмата United Nuclear Scientific Equipment & Supplies, Ню Мексико, САЩ предлага образец от него на своя уеб сайт като част от идеята си за „връщане на смешното и забавното в науката".

Смъртта на Литвиненко предизвика масово претърсване на местата в Лондон, където той е пребивавал, за следи от опасния елемент и вся смут и паника сред жителите и гостите на града.

Електронното издание на ВВС побърза да успокои духовете с твърдението, че „заподозряната" радиоактивна субстанция е толкова недостъпна, колкото и трудна за откриване.

United Nuclear не извършва международни доставки, но може да се предположи, че един решен на убийство престъпник няма да се затрудни при набавяне на необходимото количество. Според компанията, в момента полоний-210 е единственият легален източник на алфа радиация, за който не се изисква специален лиценз.

United Nuclear е основана от атомния физик Боб Лазар, който преди това е работил в националната лаборатория в Лос Аламос, Ню Мексико по проект за ускоряване на линейни частици. Участвал е и в строго секретна операция по изследване на останките на извънземен космически кораб, паднал в пустинята Невада.

Предлага се и промоция: Alpha:Polonium-210, Beta:Strontium-90 и Gamma&Beta:Cobalt-60 за $175, с включено в комплекта куфарче.

„Ние продаваме тези изотопи, не ги държим на склад. Когато изотопа е създаден, се доставя веднага на клиента от реактора, за да се осигури дълъг живот на изотопа. Количеството на Полоний-210, което продаваме е толкова малко, че е невидимо за човешкото око", се съобщава още на сайта.