Само 47% от представителите на малкия и среден бизнес имат готовност за кандидатстване по еврофондовете, съобщават от ComputerWorld.bg.

Това сочат данни от национално представително проучване, проведено през месец февруари. Според обобщените данни най-голяма готовност за кандидатстване по еврофондовете имат местните власти, а най-слаба - бизнесът.

Намерение за кандидатстване по еврофондовете изразяват 82% от представителите на НПО, 67% от представителите на местната власт.

59% от всички групи бенефициенти са оптимисти по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете.

Сайтът на Министерство на финансите е предпочитан източник на информация от 21% от представителите на бизнеса, 58% от неправителствените организации, 61% от местните власти, 47% от консултантите и 48% от журналистите, сочат резултатите от проучването.

Кампанията ще обяснява на достъпен език същността, приложението, механизма на действие и начина на усвояване на Европейските структурни фондове, както и тяхното разпределение като финансов ресурс по оперативните програми.

Целта на Министерство на финансите е да насърчи активното участие на българската общественост в тези процеси, което в последствие да спомогне за превръщането на България в страна с високо качество на живот, основано на устойчиво социално-икономическо развитие.