По информация от тайванските ОЕМ производители на ноутбуци, Dell ще стартира доставките на AMD-базирани преносими компютри само след броени дни, съобщавт от ComputerWorld.bg.

Новата серия лаптопи Dell ще е насочена към най-бюджетно ориентирания потребителски сектор, а цените на машините ще се движат между 449 и 499 щатски долара, гласи още информацията.

Първоначално на световния пазар ще се появи партида от около 500 хил. броя устройства с 15,4-инчови екрани, които ще се произвеждат във фабриките на тайванската компания Quanta Computer, а през първото тримесечие на 2007 г. ще излязат и 17-инчови преносими системи Dell, правени в Compal Electronics.

Понастоящем продуктите на AMD обхващат по-малко от 15% от световния пазар на преносими компютри, но партньорството с Dell може сериозно да промени ситуацията към по-добро за главния конкурент на Intel, коментират колегите от руския сайт.

Според самите лаптоп производители, най-малко 20 милиона AMD процесора ще влязат в употреба за РС машините на Dell само за първата година от сътрудничеството между двете компании (от Q4 2006 до Q4 2007), като чиповете за преносими компютри ще бъдат около 20% от въпросното количество.

До края на следващата година ще бъдат произведени близо 4 млн. ноутбуци с марка Dell и процесори на AMD.