Нобелови награди Нобеловият комитет съобщи днес датите на обявяването на тазгодишните лауреати на Нобелови награди, които се раздават за 103-ти път.

Всяка от премиите в петте дисциплини, определени в завещанието на Алфред Нобел – физиология и медицина, физика, химия, литература и мир – възлиза на 10 милиона шведски крони или около 1.34 милиона долара, информира електронното издание ГзетаРу.

Наградата за физиология и медицина ще бъде обявена на 4 октомври в Каролинския институт, а по физика – на 5 октомври в Шведската кралска академия на науките. Там, но на 6 октомври ще стане известен лауреатът на наградата в областта на химията. На 8 октомври в Осло ще бъде обявена наградата за мир.

Притежателят на премията за икономика, която се отпуска от Шведската национална банка, ще бъде обявен на 11 октомври в Шведската кралска академия на науките.

18-те пожизнени члена на академията, отговарящи за въпросите на словото, ще обявят на някое от заседанията си лауреата на Нобеловата награда за литература.