Майкрософт - пилониВ петък федералният съд одобри по-голямата част от антимонополното съглашение между Microsoft, правителството на САЩ и деветте американски щата, които заведоха дело за нарушение на антиминиполните права.

В съответствие с решението, на Microsoft се забранява да подписва ексклузивни договори, нарушаващи правата на конкуренцията. На производителите на компютърно оборудване се предлата да разработят еднакви условия за договорите си с производителите на софтуер. Освен това, Microsoft е задължена да разсекрети някои от разработките си, за да могат другите производители да създават програмни продукти, съвместими с операционната система Windows.

След като се убеди, че съглашението не нарушава интересите на нито една от страните, федералният съдия Колийн Колар-Котъли го одобри, но нареди да се ускори предаването на секретната информация от Microsoft на конкуренцията. Тя съобщи, че ще бъде създаден специален орган, който ще контролира изпълнението на договора, който ще действа 5 години.

Компанията на Бил Гейтс бе принудена да се включи в съглашението през 2001 година, след като я обвиниха в нарушение на антимонополното законодателство и в незаконно монополизиране на пазара на операционни системи.