Вече имаме готов законопроект за електронната идентификация. С тази новина се похвали заместник-министърът на туризма Валери Борисов по време на форум за ИТ сигурност.

Той разкри, че днес или утре транспортният министър Ивайло Московски ще сложи подписа си под текстовете, за да се придвижи законодателната инициатива и да бъде качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

Електронният идентификатор би действал за български граждани, пребиваващи у нас, над 14-годишна възраст, като ще е със срок три години.

Електронната идентификация е един от ключовите елементи в електронното управление, аргументира важността на свършената работа Борисов. Той обясни, че ведомството работи от три години усилено в тази област, като през 2012 г. е стартирало проект по Оперативна програма „Административен капацитет", в хода на който били разработени софтуер, модул, проект на нормативна уредба и регистър.

По проекта били издадени 4500 удостоверения на граждани от всички слоеве на обществото с цел да се тества системата и на база резултатите да се върви към подобряването й.

Борисов обяви, че още тогава искал да разбере за колко време системата за управление на НАП може да се развие така, че да работи с електронната идентификация и се оказало, че това ще отнеме едва до 4 месеца, като нямало да има проблем с осигуряването на финанси за доработката. Нещата обаче си останали така по оправдание, че нямало нормативни уредби, които изисквали такава идентификация у нас.

Миналата година обаче бил приет регламент на ЕС по темата, който дал зелена светлина, разказа още пред форума заместник-министърът. По думите му, следващата стъпка е да събере НАП, НОИ и НЗОК и да се направи така, че те да почнат да признават помежду си номерата, които издават, тоест системите им да разпознават потребителите.