Ракетата-носител "Союз-2.1а" с транспортния товарен кораб "Прогрес МС-26" бе изстреляна от космодрума Байконур, съобщава "Интерфакс".

Изстрелването на ракетата се състоя в 05:25 българско време от 31-ва площадка на космодрума Байконур.

Полетът на космическия кораб до Международната космическа станция (МКС) ще се проведе по двудневен график. Скачването към модула "Звезда" на руския сегмент на МКС е планирано за 17 февруари в 08:12 ч. московско време. Според Роскосмос ще остане в орбита 180 дни.

В материалите на държавната корпорация за изстрелването се отбелязва още, че по време на полета ще направи 34 обиколки около Земята, като пътуването до станцията ще продължи 50 часа и 47 минути.

Ракетата "Союз-2.1в" изведе в орбита спътника "Космос-2568"

Ракетата "Союз-2.1в" изведе в орбита спътника "Космос-2568"

В интерес на руското министерство на отбраната

Корабът ще достави около 2,5 тона товар на станцията - 1478 тона апаратура и оборудване за станциите, опаковки за научни експерименти, облекло, храна, медицински и санитарни продукти, 580 кг гориво, 420 кг питейна вода и 40 кг азот.

На МКС ще пристигне и оборудване за научния експеримент "Перспектива-КМ", чийто дизайн космонавтите ще инсталират на малкия изследователски модул "Поиск" по време на бъдеща космическа разходка.