Вътрешното разследване на НАСА не намери никакви потвърждения на твърденията, че астронавти са били под въздействието на алкохол по време на полети, съобщи американската космическа агенция.

Припомняме, повод за разследването е непотвърдена информация, че е имало поне два случая, при които астронавти са били пияни преди старта на космическа мисия.

Шефът по сигурността на НАСА Брайън О'Конър оглавяваше продължилото един месец разследване, при което беше направен комплексен анализ на обстоятелствата по случая, включително на доклада на комисията, следяща здравословното състояние на астронавтите, който беше изготвен в края на юли.  

„Пред последните седмици много пъти съм казвал, че НАСА гледа на тези подозрения много сериозно, както на всичко, което засяга сигурността на полетите. Същевременно трябва да кажа, че разпространените твърдения за употреба на алкохол звучат неправдоподобно за нас, които познаваме  отблизо процедурите, през които преминават астронавтите в часовете преди всеки полет." - заяви на пресконференция директорът на НАСА Майкъл Грифин.

Докладът за разследването, представен от Брайън О'Конър, обхваща данни за космическите мисии през последните 20 години.

При разследването са взети показания от 90 души, участвали в подготовката на полетите, включително на тези, които са стартирали от Казахстан. Изследвани са 40 хиляди записа, направени при 94 мисии на совалки и 10 полета с кораби „Союз". Разгледани са различни доклади, както и анонимни сигнали.

Правени са и инспекции в космическите центрове „Джонсън" в Хюстън и „Кенеди" във Флорида.