Руският енергоблок "Академик Ломоносов" отплава от "Балтийски завод Съдостроене". Това съобщиха от "Росатом". Той пътува към крайната си дестинация - Певек, Чукотка в руския Далечен изток, където ще работи като плаваща АЕЦ. Предстои да бъде изтеглен до Мурманск, където ще бъде зареден с ядрено гориво.

Излизането на първа критичност на реакторите е предвидено за есента на тази година. Животът на съоръжението е 40 години с възможност за удължаване до 50 години. След извеждането от експлоатация, той ще бъде изтеглен до специално съоръжение за деконструкция и рециклиране.

"Академик Ломоносов" ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ, като по този начин ще се спестят 50 000 тона CO2 емисии годишно, в сравнение с настоящите нива. След свързването към мрежата ще стане най-северната атомна инсталация в света.

"Плаващите атомни централи ще осигурят електричество и отопление за най-отдалечените региони, като по този начин ще увеличат растежа и устойчивото им развитие", заяви Виталий Трутньов, директор на дирекция "Изграждане и работа на плаващи атомни топлоелектрически централи", част от "Росатом". 

Всички необходими строителни дейности за създаване на брегова инфраструктура в Певек са приключени

Снимка 353472

Източник: Росатом

Плаващата атомна топлоелектрическа централа "Академик Ломоносов" е снабдена с две реакторни системи КЛТ-40С (всяка с мощност от 35 мегавата), подобни на тези, които се използват на ледоразбивачите. Проектиран от руските атомни специалисти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 метра и е широк 30 метра. Има водоизместимост от 21 000 тона. 

"Росатом" вече работи по второ поколение плаващи енергоблокове - оптимизирани плаващи енергоблокове, които ще бъдат снабдени с два реактора РИТМ-200М (всеки с мощност от 50 мегавата). Те ще бъдат по-малки от предшествениците си.

Снимка 353473

Източник: Росатом

Реакторите имат потенциала да работят изключително добре в региони с широки крайбрежия, недостиг на електроснабдяване и ограничен достъп до електрически мрежи. Централата може да бъде доставена до всяка точка по крайбрежието и да бъде свързана към съществуващата енергийна мрежа.