Румънски хакер твърди, че е проникнал в сървърите на Европейската космическа агенция и е получил достъп до информацията, която се намира в тях, съобщи kaldata.com. Самата агенция опитва да омаловажи пробивът като твърди, че той е незначителен.

Хакерът е известен с псевдонима TinKode и има зад гърба си „посещения" в сървърите на НАСА, Кралската флота, американската армия и YouTube. Той избрал 17 април за "операцията", защото на същата дата през 1970г. корабът „Аполо 13" се завърнал успешно на Земята.

За да докаже, че наистина е хакнал Европейската космическа агенция той е публикувал в мрежата информация за 30 акаунта на служители от агенцията, 13 акаунта за вход в FTP сървърите и главната администраторска парола на компютърната система. Част от информацията е цензурирана от хакера за да попречи на някой друг да се възползва от пробива.

TinKode спазил хакерската традиция и информирал агенцията за пропуските в сигурността. От ведомството, базирано в Париж, по-късно съобщиха, че компютърната им мрежа и сайтът им не са засегнати. Говорител на агенцията е заявил, че във FTP сървърите им няма особено важна информация, но все пак машините са изключени от мрежата до изясняване на случая.

Междувременно, от Министерски съвет съобщиха, че страната ни ще направи необходимото, за да се присъедини към Европейската космическа агенция. Това е станало ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с руска делегация. На нея са присъствали космонавтите Виктор Савиних, Юрий Гидзенко, Георги Иванов, Красимир Стоянов, Александър Александров, директорът на института по космически изследвания при БАН проф. Петър Гецов и руският посланик у нас Н.Пр. Юрий Исаков.

Страната ни разработва проект за микроспътник, чиято цел е да наблюдава и да предава по-подробна информация за земната повърхност и околната среда на територията на България и Балканския полуостров