Русия и Индия се договориха за производство на пето поколение изтребители, съобщава ИТАР-ТАСС.

В рамките на официалната визита на руския президент Дмитрий Медведев в Делхи е бил подписан контракт между руската компания „Рособоронекспорт" и председателя на корпорацията „Хиндустан Аеронотикс Лимитид".

Изтребителят, над който започва да се работи, трябва да извърши полет след 5 години. Той ще бъде разработен на базата на руския перспективен авиационен комплекс за фронтова авиация /ПАК ФА/ Т-50, разработен в ОКБ Сухой.

Първият изпитателен полет Т-50 извърши на 29 януари 2010 година, а към серийното производство трябва да се пристъпи през 2015 година.

По време на визитата на Медведев в Делхи двете страни са се споразумели също за увеличаване на търговския обмен между двете страни до 20 милиарда щатски долара до 2015 година, за развитие на научно-техническото сърудничество и взаимодействие в областта на високите технологии.

По думите на Медведев и индийския му домакин новият руско-индийския научно-технически център ще спомага за реализацията на тези програми.

В съвместно заявление двете страни призовават също Иран да спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и да гарантира сътрудничеството с МААЕ.

Индия е приветствала Русия за подписването със САЩ на договора за съкръщаване на стратегическите въоръжения.

От своя страна Русия е подкрепила Индия за членство в Режима за контрол на ракетните технологии.