Русия изстреля в петък спасителен кораб за двама свои космонавти и астронавт на НАСА, чието обратно пътуване до вкъщи беше опасно заради теч в корпуса на капсулата, докато беше скачена на Международната космическа станция, предава Асошиейтед Прес.

Новата празна капсула "Союз" трябва да пристигне на орбиталната станция в неделя.

За теча на капсулата през декември бе обвинен микрометеорит, който е пробил външен радиатор, източвайки охлаждащата течност. Същото нещо се случи отново по-рано този месец, този път на скачен руски товарен кораб. Камерите показват малка дупка във всеки от двата космически кораба.

Руската космическа агенция отложи изстрелването на заместващия Союз, търсейки производствени дефекти. Не бяха открити проблеми и агенцията извърши изстрелването преди зазоряване в петък от Казахстан на капсулата с пакети доставки, закрепени на трите седалки.

Като се има предвид спешната нужда от тази капсула, двама висши служители на НАСА пътуваха от САЩ, за да наблюдават изстрелването лично. За облекчение на всички, капсулата безопасно достигна орбита девет минути след излитане - "Перфектно пътуване до орбита", съобщи Роб Навиас от НАСА за управление на мисията от Хюстън.

Длъжностни лица бяха решили, че е твърде рисковано да върнат Франк Рубио от НАСА и Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин от Русия обратно в техния повреден "Союз" следващия месец, както беше първоначално планирано. Без охлаждаща течност температурата в кабината ще се повиши по време на пътуването обратно до Земята, потенциално ще повреди компютри и друго оборудване и ще изложи екипажа на прекомерна топлина.

Докато новият "Союз" не пристигне, плановете за извънредни ситуации изискват Рубио да премине към капсулата на екипажа на SpaceX, която е закачена на космическата станция. Прокопиев и Петелин остават на своя повреден "Союз" в малко вероятната нужда от бързо бягство. Наличието на един човек по-малко на борда ще поддържа температурата до приемливо ниво, заключават руските инженери.

Повреденият "Союз" ще се върне на Земята без екипаж на борда до края на март, така че инженерите да могат да го изследват.

Тримата мъже излетяха в този "Союз" миналия септември за шестмесечна мисия. Сега те ще останат в космоса цяла година, докато бъде готова нова капсула за смяна на екипажа им през септември. Това се налага заради изстрелването на празна капсула.

Руска космонавтка излита със Space X

Руска космонавтка излита със Space X

Кръстосаните полети продължават въпреки напрежението