Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX трябва да изведе следващия екипаж на Международната космическа станция в орбита в сряда, като руският космонавт Анна Кикина ще лети с двама американски и един японски астронавт към Международната космическа станция, предава Ройтерс.

Ракетата-носител на SpaceX - Falcon 9, заедно с капсулата Crew Dragon е поставена на стартовата площадка в космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Четиричленният екипаж трябва да достигне Международната космическа станция (МКС) след полет от около 29 часа, за да започне 150-дневна научна мисия на борда на орбиталната лаборатория.

Мисията, наречена Crew-5, е петият пълноценен екипаж на МКС, който НАСА изпраща с помощта на SpaceX, частна ракетна програма, основана от собственика на Tesla Илон Мъск. Тази програма започна да изпраща американски астронавти в Космоса през май 2020 г.

Последният екип се ръководи от Никол Аунапу Ман, ветеран боен пилот, която пише история на космическите полети като първата жена индианка от коренното население, изпратена в орбита от НАСА, и първата жена, заела командирското място на SpaceX Crew Dragon.

Мисията Crew-5 е забележителна и с включването на руския космонавт Анна Кикина, на 38 години, единствената жена космонавт на активна служба за руската космическа агенция Роскосмос и единственият руснак, който ще лети на борда на американски космически кораб на фона на глобалното напрежение около войната в Украйна . Последният руски космонавт, който летя на борда на американски кораб в орбита, направи това през далечната 2002 г. с космическа совалка на НАСА.

Кикина по същество си размени местата с астронавт на НАСА, който зае мястото си на борда на "Союз"  миналия месец съгласно ново споразумение за споделено пътуване, подписано от НАСА и Роскосмос през юли. Кикина ще бъде едва петата рускиня, изпратена в Космоса.

Командирът Ман, 45-годишна, полковник от Корпуса на морската пехота на САЩ и пилот-изтребител, участвала в бойни мисии в Ирак и Афганистан, притежава магистърска степен по инженерство и е специализирала механика на флуидите.

Никол Ман

Източник: NASA

Никол Ман

Като регистриран член на племето Вайлаки от индианските племена от Кръглата долина, Ман ще стане първата индианка, която лети в Космоса. Единственият друг коренен американец, изстрелян в орбита, беше Джон Херингтън, който летя на мисия на совалката през 2002 г.

Другият американец в екипажа е колегата на Ман от НАСА и новобранец в космическите полети Джош Касада, 49-годишен, летец от ВМС на САЩ и тестов пилот с докторска степен по физика на частиците с висока енергия.

Екипажът се допълва с астронавта на японската космическа агенция JAXA, ветеранът Коичи Ваката, на 59 години, експерт по роботика, който лети за пети път в Космоса.

Екипажът на Crew-5 ще бъде посрещнат от седемте настоящи обитатели на МКС - екипът на Crew-4, състоящ се от трима американци и италиански астронавт, която е и командир на МКС в момента, както и двама руснаци и астронавтът на НАСА, който летя с тях в орбита на полет на "Союз".

Новопристигащите са натоварени с провеждането на повече от 200 експеримента, много от тях фокусирани върху медицински изследвания, вариращи от 3-D "био-отпечатване" на човешка тъкан до изследване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

МКС, с дължината на футболно игрище и най-големият изкуствен обект в Космоса, е непрекъснато обитаван от ноември 2000 г. Тя е управлявана от ръководен от САЩ и Русия консорциум, който включва Канада, Япония и 11 европейски държави.

Станцията е създадена отчасти, за да подобри отношенията между Вашингтон и Москва след разпадането на Съветския съюз и края на съперничеството от Студената война, което стимулира първоначалната космическа надпревара между САЩ и Съветския съюз.

Но сътрудничеството между НАСА и "Роскосмос" беше подложено на изпитание както никога досега, след като Русия нахлу в Украйна през февруари на фона на широкообхватните санкции срещу Москва.

По време на брифинг с НАСА и SpaceX в понеделник, високопоставения служител на "Роскосмос", Сергей Крикальов - последният съветски космонавт останал в Космоса след разпада на СССР каза, че неговата агенция има одобрението на Москва да продължи с МКС до 2024 г. и се надява да осигури "разрешение" на Кремъл да продължи партньорството, докато Русия не изгради нова космическа станция.

НАСА се надява да поддържа работата на МКС със своите съществуващи партньори приблизително до 2030 г.

Русия отложи мисията си до Луната

Русия отложи мисията си до Луната

Предвижда се тя да се проведе през 2023 г.