Провеждането "Луна 25" - първата по рода си космическа мисия до Луната в най-новата история на Русия, е отложена за следващата година. Това съобщи генералният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов в кулоарите на Източния икономически форум (EEF), цитиран от ТАСС.

"За съжаление, да", отговори той на въпрос дали мисията е отложена за 2023 г.

Доплеровият сензор за скорост и разстояние, изработен от концерна "Вега" - собственост на държавната корпорация "Ростех", който може да гарантира меко кацане, не се представя добре по отношение на прецизността на измерванията, обясни през юли източник от космическата индустрия пред ТАСС. Изстрелването вероятно ще бъде отложено до 2023 г., добави тогава той.

Русия напуска МКС след 2024 година

Русия напуска МКС след 2024 година

Москва ще изгражда собствена станция

"Луна 25" ще бъде първата мисия в новата история на Русия, която ще кацне на Луната.

Бившият шеф на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви по-рано, че се планира лунната мисия да стартира преди края на септември. Впоследствие руската космическа корпорация докладва, че "Луна 25" е преминала успешно термичните вакуумни тестове в изследователски център близо до Москва.

Проектът е насочен към южната полярна област на Луната. Спускаемият апарат трябва да докосне повърхността на Луната близо до кратера Богуславски.

Русия отложи мисия до Луната заради "проблеми по време на изпитания"

Русия отложи мисия до Луната заради "проблеми по време на изпитания"

Изпитанията на космическия кораб Луна-25

През последната седмица НАСА също претърпя фиаско със своята космическа програма до Луната, след като направи два неуспешни опита да изстреля най-новата си лунна ракета "Артемида".

Ракетата Space Launch System (SLS) и нейната капсула Orion трябваше да излетят от Кейп Канаверал, щата Флорида, в 14.17 часа на 31 август. Това обаче не се случи заради изтичане на водородно гориво.

Първоначално изстрелването бе планирано за 29 август, но трябваше да бъде прекратено мигове преди излитането поради проблем в един от двигателите.

След последния неуспех ръководителите на мисията решиха да извадят ракетата от площадката и да я вкарат в хангара за по-нататъшни ремонти и системни актуализации.

Отлагат нови опити за изстрелването на "Артемида"

Отлагат нови опити за изстрелването на "Артемида"

След вчерашния провал по технически причини