Изстрелването на космическия кораб "Орион" с помощта на ракетата-носител Space Launch System (SLS) към Луната като част от американската мисия "Артемида-1" е насрочено за 3 септември, съобщи НАСА.

"Сега планираме да стартираме мисията "Артемида 1" до Луната на 3 септември. Двучасовият прозорец за изстрелване ще се отвори в 14:17 часа местно време", каза агенцията в социалните медии.

Преди това стартирането на мисията беше планирано да се извърши на 29 август, но обратното броене беше спряно 40 минути преди началото, а след това напълно отменено. Американската космическа агенция съобщи, че причината за отмяната е изтичане на течен водород, открито по време на зареждането с гориво на новата американска свръхтежка ракета-носител SLS.

НАСА отложи полета до Луната

НАСА отложи полета до Луната

"Всичко е въпрос на безопасност и сигурност"

По време на пресконференция на НАСА в четвъртък мениджърът на програмата SLS Джон Хоникът каза, че данните за проблеми с двигателя могат да се появят поради неизправност на сензора, инсталиран на него. Той добави, че екипът от специалисти продължава да анализира данните и да финализира плана за изстрелване.

В случай на лошо време в планирания ден за изстрелване, НАСА счита 5 септември за следваща дата за изстрелване.

Изстрелването е планирано да се извърши от стартова площадка 39B в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида.

Като част от тестовата мисия, космическият кораб "Орион" в безпилотен режим ще трябва да се отправи към Луната и да остане в нейната орбита няколко седмици. След това корабът ще трябва да се върне на Земята и да се спусне в Тихия океан край бреговете на Калифорния.

Тестовият полет трябва да демонстрира готовността на ракетата SLS и космическия кораб Orion за пилотирана мисия.

НАСА отново поглежда към Луната

НАСА отново поглежда към Луната

Капсула без пилоти ще бъде изведена в понеделник

Ракетата носител SLS, разработена от Boeing Corporation, в момента е най-мощната в света. В базовата версия той е способен да изведе в орбита 95 тона полезен товар. Обещаващите модификации на ракетата-носител трябва да осигурят увеличаване на товароносимостта до 130 тона.

Според плана на американската космическа агенция през 2024 г. се планира да се осъществи мисията "Артемида 2", в рамките на която екипаж от четирима астронавти ще отиде на Луната. Пилотираният космически кораб ще трябва да облети естествения спътник на Земята. След дълъг космически полет спускаемият кораб "Орион" с астронавти ще се пръсне в Тихия океан.

Като част от мисията "Артемида 3", която в момента е планирана за 2025 г., американските астронавти ще трябва да кацнат на повърхността на Луната.