Русия изстреля ракетата-носител "Союз-2.1б" с безпилотната станция "Луна-25" от космодрума Восточний миналата седмица в петък, съобщава "Ройтерс". Това бележи първата мисия на Москва за кацане на Луната от 47 години.

Руските учени започнаха днес да обработват първите данни, получени от Луна-25. Станцията е с размерите на малък лек автомобил и се очаква да кацне на Луната на 21 август.

Тя е отговорът на Москва в състезанието с Индия, която от своя страна изстреля лунния си спускаем апарат Chandrayaan-3 в космоса миналия месец.

Русия евакуира село заради първата си лунна мисия от половин век

Русия евакуира село заради първата си лунна мисия от половин век

То попада в района, където се очаква да паднат части от ракетата

Русия се стреми да стане първата страна, извършила меко кацане на южния полюс на Луната. В този регион на небесното тяло се смята, че има вода под формата на лед.

Космическата агенция Роскосмос каза в изявление в неделя, че "Луна-25 продължава своя полет към естествения спътник на Земята - всички системи на автоматичната станция работят правилно, комуникацията с нея е стабилна, енергийният баланс е положителен." Според агенцията вече са "получени първите данни от измервания за полета до Луната и научният екип на проекта е започнал да ги обработва."