Русия ще евакуира село в Далечния изток на 11 август като част от изстрелването на първата руска мисия за кацане на Луната от почти половин век, каза местен служител в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Лунният спускаем апарат Luna-25, първият в Русия от 1976 г. насам, ще бъде изстрелян от космодрума "Восточний", на около 5550 км източно от Москва, според руската космическа агенция "Роскосмос".

Жителите на селището Шахтински в руския Хабаровски край, югоизточно от площадката за изстрелване, ще бъдат евакуирани рано сутринта на 11 август, тъй като селото се намира в прогнозираната зона, където ще паднат ракетните ускорители, след като се отделят.

"Устието на реките Умалта, Усамах, Лепикан, Тастах, Саганар и района на фериботния преход на река Бурея попадат в прогнозираната зона на падане (на ускорителите)", каза Алексей Маслов, ръководител на Верхнебурейнския район в Хабаровския край в "Телеграм". "Жителите на Шахтински ще бъдат евакуирани.

Луна-25 ще бъде изстреляна с ускорител Союз-2 Фрегат и ще бъде първият спускаем апарат, пристигнал на Южния полюс на Луната, съобщиха от "Роскосмос".

Основната цел на мисията ще бъде разработването на технологии за меко кацане, изследване на вътрешната структура на Луната и проучване на ресурси, включително вода.

Очаква се спускаемият модул да работи на лунната повърхност една година.

Китай си постави за цел да кацне на Луната до 2030 г.

Китай си постави за цел да кацне на Луната до 2030 г.

Страната планира да разшири своята орбитална космическа станция