Китай планира да изпрати астронавти на Луната преди 2030 г., което би било голяма крачка в новата космическа надпревара, съобщава Асошиейтед прес. САЩ също иска отново да изпрати астронавти на Луната, като се стреми това да се случи до края на 2025 г.

Заместник-директорът на Китайската космическа агенция Лин Сицян потвърди целта на Китай на пресконференция. Той подчерта, че Китай планира да разшири своята орбитална космическа станция с екипаж с допълнителен модул. Нов екипаж от трима души е планиран да се отправи към станцията Тянгун на борда на кораба "Шънджоу" 16, допълни Лин.

Новият екипаж включва за първи път цивилен. Всички предишни членове на екипажа са били в Народната освободителна армия, военното крило на управляващата комунистическа партия в страната.

Китай завърши космическата станция Тянгун през ноември 2022 г. Китай построи своя собствена станция, след като беше изключен от Международната космическа станция.

Първата пилотирана космическа мисия на Китай през 2003 г. я направи третата страна след бившия Съветски съюз и САЩ, изпратила човек в космоса.

Космосът все повече се разглежда като нова зона на конкуренция между Китай и САЩ, двете най-големи икономики в света и съперници за дипломатическо и военно влияние. Астронавтите, които НАСА изпраща на Луната до края на 2025 г., ще се насочат към южния полюс, където се смята, че постоянно засенчените кратери са пълни със замръзнала вода.

Планове за постоянни бази с екипаж на Луната също се обмислят от двете страни, което повдига въпроси относно правата и интересите на лунната повърхност. Законът на САЩ строго ограничава сътрудничеството между космическите програми на двете страни.

В допълнение към своите лунни програми, САЩ и Китай също са приземили роувъри на Марс. Пекин планира и да последва САЩ при кацането на космически кораб на астероид.

Русия и Китай заедно строят научна база на Луната

Русия и Китай заедно строят научна база на Луната

Изграждането ѝ трябва да приключи до 2035 г.