Космическите разходки на руските космонавти от Международната космическа станция (МКС) са отложени за пролетта на 2023 г. Това съобщи Андрей Федяев, борден инженер на мисията Crew-6, цитиран от "Интерфакс".

"Много излизания бяха отменени. Повечето от тях, които бяха планирани, включително Експедиция 69 с Кононенко, с Чъб и О'Хара на този екипаж на Союз MS-23 на космическия кораб, ще бъдат пренасрочено по-близо до април, смятам", отговори Федяев на въпрос за пренасрочването на излизанията в открития космос на руските космонавти.

Той отбеляза, че няма да отиде в космоса, но ще помогне на астронавтите с помощта на европейската роботизирана ръка-манипулатор ERA.

На 1 септември миналата година командирът на МКС, космонавтът Сергей Прокопиев, съобщи, че настоящият руски екипаж на станцията ще извърши пет излизания в открития космос.

НАСА иска да продължи сътрудничеството с Русия на МКС

НАСА иска да продължи сътрудничеството с Русия на МКС

Счита Москва за важен партьор

На 25 ноември 2022 г. астронавтите не успяха да завършат работата поради неправилна работа на помпите в охладителната система на един от скафандрите.

На 15 декември 2022 г. "Роскосмос" обяви отмяната на излизане в открития космос на руски космонавти от МКС по технически причини.

Според Сергей Крикалев, изпълнителен директор на Роскосмос за пилотираните програми, в процеса на подготовка за излизане в открития космос външната радиаторна верига на кораба "Союз" е била разхерметизирана. Според него причината за теча в охладителната система на кораба може да е попадане на микрометеорит.

На 11 януари ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов съобщи, че държавната комисия е решила да изстреля космическия кораб "Союз МС-23" към МКС на 20 февруари в безпилотен режим с доставка на товар. Руско-американският екипаж на повредения космически кораб "Союз МС-22", космонавтите на "Роскосмос" Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и астронавтът на НАСА Франсиско Рубио, по-късно ще могат да се върнат на Земята с него.

Все пак до 2028 година Русия остава на МКС

Все пак до 2028 година Русия остава на МКС

Решението е на Кремъл