Руският математик Григорий Перелман отказа Медала на Фийлдс - най-значимата награда в областта на математиката, наричана понякога "математическа Нобелова награда".

Той трябваше да получи отличието на Световния математически конгрес в Мадрид, лично от испанския крал Хуан Карлос, но дори не отговори на поканата да присъства на конгреса.

Независимо от отсъствието на Перелман обаче медалът му бе присъден, съобщава Би Би Си.
Отличието му се връчва "за приноса му в геометрията и достижения в изучаването на геометричните и аналитичните структури на потоците на Ричи", отбелязва агенция Новости.

Награда получиха и руският математик Андрей Окунков, работещ в университета в Принстън, австралиецът Терънс Тао от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и немският математик Венделин Вернер, работещ в парижкия университет "Пари-Сюд".

От организационния комитет не могат да си обяснят причините, които са накарали 40-годишния Перелман да се откаже от медала, като посочват неговата пословична ексцентричност и необщителност.

Крал Хуан Карлос връчва наградата на австралиеца Терънс ТаоМедалът Фийлдс, носещ името на канадския учен Джон Чарлз Фийлдс (1863 - 1932 г.), се присъжда веднъж на 4 години на учени под 40-годишна възраст и тъй като няма Нобелова награда за математика, се смята за най-голямата математическа награда.

Освен това Перелман ще получи и наградата от 1 милион долара, обявена от американския институт "Клей" за решението на една от "Задачите на хилядолетието" - доказването на хипотезата на Поанкаре.

Хипотезата на Поанкаре е формулирана от френския математик Анри Поанкаре през 1904 година и се явява централен проблем в топологията, науката за геометричните свойствa на телата, които не се променят, когато тялото се разтяга, усуква или притиска.
В института "Клей" смятат, че тя е една от фундаменталните за развитието на математиката задачи и ако бъдат решени, човечeството ще направи "крачка напред в усвояването на въздушното и космическото пространство".

Един от организаторите на конгреса, испанският математик Мануел де Леон, коментира, че Перелман е успял да обобщи целия натрупан през годините опит и гениално да докаже хипотезата, предложена още през 1904 година.

Руският математик за втори път се отказва от медала Фийлдс - през 1996 той отклонява поканата и не отива на церемонията. 

Известно време Перелман работи в САЩ, като през 1996 година се връща в Санкт Петербург, където работи в Института „Стеклов". Отказът на ръководството на института да продължи да работи с учения преди 2 години, го довежда до криза, твърдят негови познати. Независимо, че за последните няколко години Перелман стана един от най-известните математици на света, той практически не общува с никого и не води лекции.
Според информация на вестник "Дейли Телеграф" той живее в Санкт Петербург с възрастната си майка и се издържа от мизерната й пенсия.