През второто тримесечие на годината, лабораторията на Panda Software за анализ на зловредни кодове PandaLabs засече 30 % ръст в появата на вреден код, създаден с цел да „отвлече" лични данни на потребителите, съобщават от IDG.BG.

Tази техника, позната като „ransomware", използва зловредни програми, които пречат на потребителите да достъпят свои документи. Когато те се опитват да отворят определени файлове, виждат съобщения, което им съобщава че информацията е „отвлечена" и трябва да платят, за да я „освободят".

Един такъв пример е появата на 28 април на Ransom.A. След като зарази компютъра, Ransom.A заплашва да изтрива произволен файл на всеки 30 минути, докато жертвата не заплати сумата от 10.99 щатски долара. Откупът в този случай е сравнително нисък (в някои случай от жертвите са поискани повече от 300 долара), но скоростта с която заплахата заплашва сигурността на потребителя, ги принуждава да платят колкото е възможно по-бързо.

За да избегнат възможността да бъдат проследени, изнудвачите изискват плащането да бъде извършено, чрез Western Union. След като то бъде извършено, потребителят получава код, с помощта на който троянския кон ще бъде деактивиран и файловете ще бъдат възстановени.

Arhiveus.A, който се появи за първи път през май, също принадлежи към тази категория заплахи. Действията, които предприема са типични за видът заплаха: той криптира съдържанието на папка ‘My Documents' и след това изтрива оригиналните файлове. До тук нищо ново. След серия типични съобщения обаче се появява следното шокиращо съобщение. "WE DON'T WANT YOUR MONEY!" We just want to do business with you." (Ние не искаме вашите пари! Просто искаме да правим бизнес с Вас!)

Всъщност, Arhiveus.A дава подробни инструкции на потребителят как могат да възстановят своите файлове. Единственото, което трябва да направят е да купят продукти от online drugstore.

Защитата срещу този род заплахи включва инсталиране на добра, постоянно обновяваща се антивирусна програма, но е добре също така потребителят да прави често back-up копия на важните файлове. По този начин, дори компютъра да бъде засегнат от подобен род заплаха, потребителят ще може да възстанови важната за него информация.