"Fingertip Digitizer" е едно от немалкото устройства, предназначени за разпознаване на човешки жестове и превръщането им в средство за контрол на виртуалната реалност, съобщават от TechNews.bg.

Изобретението има някои сериозни предимства пред други подобни технологии.
Устройството се поставя на показалеца и разпознава жестовете чрез три главни сензора - за позиция в триизмерното пространство, за ускорение (или още "акселерометър") и за "сила".
Сензорите прехвърлят информацията чрез кабели до компютъра, където тя се обработва. Създателите обещават, че до една година ще разработят и безжична версия.

Човек може да използва устройството за управление на компютърни програми. За целта е необходимо да го постави на палеца си и да застане на известно разстояние от монитора на своя PC. При работа със съответна програма, преместване на файлове или забавление с видеоигра, от потребителя се изисква единствено да извършва определени движения от тип свободна жестикулация във въздуха. Не е необходимо да докосва монитора, както е например при "touch screen" технологиите.

Устройството също така предоставя възможност за прехвърляне върху персоналния компютър на прецизна информация за физическите характеристики на обекти. Тази, както и други негови възможности имат потенциала да го превърнат в незаменим помощник за уеб-дизайнерите.

Друг важен фактор, който може да изстреля Fingertip Digitizer далеч пред други подобни разработки, е сериозното намерение на неговите създатели да го превърнат в хит след пускането му на пазара.

Продукти от рода на Fingertip Digitizer имат потенциала в близко бъдеще да се превърнат в алтернатива на клавиатурата, мишката и джойстика. Медицината също вече проявява интерес към въпросната технология. Професор от Калифорнийския университет пък, който преподава рисуване на студентите, си мечтае за времето, в което художникът ще използва дигитална четка тип Fingertip Digitizer, за да създава творбите си директно на монитора.