Бивш ИТ шеф ще бъде съден, защото "подслушвал" имейл трафика на компанията си, от която е уволнен преди три години, съобщават от TechNews.bg.

Стивън Хофакър, 53-годишен, беше арестуван миналата седмица в Ню Йорк по обвинение в хакерство срещу компютрите на издателската компания Source Media, където в периода от 1998 г. до 2003 г. е работил като ИТ директор, а по-късно и като вицепрезидент по технологии. Очакват го пет години затвор, ако бъде осъден.

Обвинителите казват, че Хофакър е използвал потребителските имена и пароли на старшите ръководители на фирмата (които не са били променяни от трите години, когато той напуснал Source Media), за да шпионира тяхната електронна поща.

По някое време в Source Media се усетили, че имат сериозни пропуски в сигурността и се обърнали към полицията, която провела разследване, довело до ареста на Хофакър.
Официалното обвинение, повдигнато от прокуратурата в Манхатън, е неправомерен достъп до защитена компютърна мрежа, за което законът предвижда пет години затвор.