Съобщението се изтрива 40 секунди след прочитането му Хиляди потребители на мобилни телефони във Великобритания се абонираха за нова услуга – самоунищожаващо се текстово съобщение.

Услугата се състои в това, че полученото съобщение автоматично се изтрива 40 секунди след прочитането му, съобщава Би Би Си.

Системата е създадена от британската фирма Staellium и е предназначени за онези, които искат редовно да се отървават от компрометиращи текстови съобщения.

Производителите съобщиха, че от нововъведението са заинтересовани много компании, министерството на отбраната, както и агенти на знаменитости и публични личности.

От Staellium сравняват изобретението си със саморазрушаващия се касетофон, който използваха героите от шпионския филм “Мисията невъзможна”.
Шефът на фирмата Керъл Барнъм коментира обаче, че за основа на системата StealthText е послужила военна технология, така че сравненията с “Мисията невъзможна” са напълно обосновани.

Най-известният случай на SMS-компромат през последните години станаха откритите в мобилния телефон на капитана на националния отбор на Англия Дейвид Бекъм съобщения от неговата секретарка Ребека Луус.

За да предпазите личния си живот от ненужни скандали, обаче трябва да платите: всяко текстово съобщение, преминаващо през системата, ще ви струва 50 пенса, като е необходимо да се абонирате за най-малко 10 съобщения.

Абонатите трябва да се регистрират и да изтеглят на мобилния си телефон специална програма.
При получаването на SMS чрез системата StealthText абонатът получава електронно съобщение, в което се посочва името на изпращача и адреса на съобщението.

SMS-ът се унищожава 40 секунди след прочитането, съобщава Би Би Си, като посочва обаче, че според законодателството, информация за съобщението все пак остава на специален сървър, до който абонатите нямат достъп.