samsungЕлектронният гигант Samsung влезе в списъка на компаниите, които слагат неприятни „добавки" към продуктите си. Kaldata.com съобщава, че в лаптопите на фирмата има инсталиран шпионски софтуер, чиято цел формално е да следи как е била използвана машината.

Неприятното откритие било направено от експерта по информационна сигурност Мохамед Хасан открил злонамереното приложение Starlogger на своя Samsung R525. Програмата записва всички клавиши, които натиснете (в това число и пароли) и дори може да прави снимки на екрана. Софтуерът след това изпраща записаното чрез електронната поща.

Хасан премахнал „шпионина", но скоро се наложило да върне машината заради проблем с видеокартата. В последствие си взел друг лаптоп, модел R540, при това от различен магазин. За негова голяма изненада в директорията C:\Windows\SL отново присъствал старият му „познайник".

„Фактът, че и на двата модела един и същи файл е намерен на едно и също място, повдига подозрения, че производителя Samsung, трябва да знае за този софтуер, който е инсталиран на чисто нови лаптопи", категоричен е Хасан.

От NetworkWorld се свързали с трима представители на компанията, които така и не им отговорили дали инсталирането на шпионски софтуер е част от политиката на Samsung. Хасан се свързал с техническата поддръжка, откъдето потвърдили, че Starlogger се инсталира цел „да се наблюдава производителността на машината и да разберат как е ползван".