затворВ Съединените щати една от най-популярните, платени видеоуслуги се нарича Netflix. С нейна помощ хората могат да гледат нови филми и телевизионни програми по интернет. За целта те заплащат месечна такса. Някои хора обаче, пестят пари като споделят паролата си със свои познати, с които делят таксата си за услугата. Така Netflix им излиза двойно, а дори и тройно по-евтино.

В американския щат Тенеси е бил приет закон, който приравнява кражбата на кабелна телевизия с използването на една и съща парола за платени медийни услуги по интернет от много хора, съобщи kaldata.com, като се позова на Digital Trends.

Според новата нормативна уредба, споделянето на детайли за вход в платени видеоуслуги ще бъде углавно престъпление. Когато законът влезе в сила, солидна глоба и затвор ще грозят хванатите да използват видеоуслуги, регистрирани на чуждо име. Няма да се взема под внимание дали паролата е била предоставена доброволно от собственика на акаунта, или не.

Законът е насочен срещу хората, които продават една и съща парола многократно и печелят солидни пари, но текстовете са така написани, че под ударите на правосъдието могат да попаднат и невинни лица от сорта на студенти, които са споделили компютъра си със своите съквартиранти в общежитието.

Законът е бил прокаран от лобистка група, близка до правоносителите.