Броят на Интернет ресурсите, които публикуват и разпространяват материали с детска порнография, продължава непрекъснато да расте, съобщават от IDG.BG.

През 2006 г. в полезрението на британската организация за регулация в сферата на използване на мрежата Internet Watch Foundation (IWF) са попаднали над 31 000 подобни сайта, което е с 34% повече от миналата година.

IWF е нестопанска организация, която се финансира от Европейския съюз и от местни Интернет доставчици, клетъчни оператори и други компании от телеком сегмента.

В последния отчет на IWF е изразено безпокойство също от значителното нарастване на количеството на видеоматериалите, непосредствено демонстриращи сексуални сцени с участието на деца, повечето от които са под 12 годишни.

Организацията вече е обвинила над 1000 сайта, че продават подобни видеоматериали. Според нейни представители обаче, броят им е много по-голям, а при това техните посетители активно използват нови технологии, за да не бъдат проследени от правоохранителните органи.

Най-високата концентрация на подобни сайтове се наблюдава в САЩ (55%) и Русия (28%). Такива ресурси има и във Великобритания, но според IWF, Интернет доставчиците ги блокират достатъчно бързо.