Пластична операцияСветовната наука достигна нови граници, след като европейски учени съобщиха, че сеприключили разработката на технология за трансплантация на цяло човешко лице.

Към съществуващите вече възможности за промяна на формата на носа или за изглаждане на бръчките се добавя още една – пълна промяна на лицето. Очаква се първата подобна операция да бъде проведена още през следващата година, съобщи електронното издание NEWSru.

Операцията по присаждане на лице ще трае около 10 часа и ще се прави под пълна упойка. Пациентът ще получи от един или няколко донора нови кости, тъкани, устни, уши и кожа, като е възможно някои от органите да бъдат създадени изкуствено.

Най-сложната част от операцията е подмяната на четирите вени и четирите артерии, по които циркулира кръвта към лицето.

Въпреки, че откритието на учените се смята за революционно в областта на пластичната хирургия, то ще създаде голям проблем за криминалистите. Те все по-трудно разпознават престъпниците, които пък използват всички постижения на науката, за да променят външността си.

След като науката нанесе удар по непогрешимостта на идентификацията по отпечатъците и по гласа, с присаждането на ново лице се поставя под съмнение и разпознаването на престъпника от свидетели. Очаква се в близко бъдеще да стане реалност и присаждането на очна ябълка, като по този начин единственото доказателство, което ще бъде приемано от съда може да остане анализът на ДНК.

Старите начини на разпознаване остават в миналото, но учените създават нови. Така например бе разработен метод, с помощта на който може да се установи самоличността по дишането. Издишаният от престъпника въздух във вид на прашинки остава върху предметите – например на телефонната слушалка. Известно е, че тези частици могат да се съберат и да се изследват, след което се определя на кого е принадлежал дъхът, оставен на местопрестъплението.

Американски специалисти пък предложиха система за безопасност, която идентифицира човека не по отпечатъците от пръстите му, а по походката. Компютърна програма определя индивидуалните характеристики на човешката походка, по които са били идентифицирани до 90 процента от доброволците, взели участие в тестовете.