Skype представиха петата версия на своя чат/VoIP клиент след продължителни бета тестове, съобщиха от Engadget. Основното нововъведение е Facebook интеграцията. С нейна помощ потребителите ще могат да обновяват статуса си в социалната мрежа, както и да „харесват" и коментират чужди. Освен това, новата „телефонна книга" събира номерата на приятелите на Facebook контактите и те могат лесно да бъдат набирани през Skype.

Освен това, Skype 5 поставя на по-преден план някои по-слабо използвани услуги като споделяне на екрана, споделяне на файлове, SMS и други. Всички те са налични в раздела Skype Home. Новата версия на търсенето поставя приятелите от Facebook на най-горно място в резултатите, а освен това създателите на чат програмата уверяват, че качеството на разговорите е подобрено.

Интерфейсът също е претърпял определени промени. Чат прозорецът е много подобен на този в четвъртата версия, но списъкът с контакти е с нов дизайн, като в него вече се виждат снимките на останалите потребители. Редактирането на собствения профил също е „модернизирано", като вече може да се зададе каква част от информацията да се вижда при търсене.

Едно от нововъведенията, което тепърва ще търпи развитие, е възможността до 10 участници да се включат във видеочат. Услугата е все още в бета версия, като в бъдеще се очаква да стане платена добавка към безплатния иначе клиент. От Skype заявиха, че към момента повече от една трета от разговорите, които обслужват, са с видео и се очаква скоро това да стане „норма" при комуникацията.

На този етап Skype 5 е достъпен само за Windows, като се очаква след няколко месеца да се появи и за OS X.